Wednesday 25 January 2017

Pindang Ikan

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar

Musim hujan dan dingin tentu ada ahli keluarga yang selsema atau demam. Makan pun kurang berselera.
.

Singgang atau pindang ikan yang sangat simple sesuai untuk dimakan bersama nasi putih atau bubur nasi.

.

Boleh tambah belacan bakar atau udang kering tumbuk jika suka. Hirup kuahnya suam-suam, ratah ikan segar dan bendi dapat bekalkan sumber protein dan mineral buat badan yang kurang bertenaga.

.

Santuni selera insan-insan yang dikasihi. Buat mereka selesa dan gembira. Satu lagi perkara baik dan mulia yang kalian boleh lakukan dengan memasak.

.

Mudahnya Allah beri kita pahala. Syarat, ikhlas!
.

Monday 23 January 2017

Cara Sebenar untuk Minum Madu




Teks :Azne Omar
Foto : Sumber Facebook





Umum mengetahui khasiat madu sejak turun temurun. Tetapi tahukah kita cara yang betul mengamalkan madu mengikut keperluan setiap individu?
.


Pada awalnya saya sendiri hanya hentam keromo. Langsung tidak tahu rupa-rupanya ada aturan yang perlu diikuti jika mahu mengambil madu.

.

Jom kita tengok info yang saya 'save' dari facebook. Selamat beramal.















Jalan-jalan Cari Sarapan

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar


Lempeng kelapa ni sedap sangat. Rasa tak berubah sejak dulu. Perfect. Kuahnya pun sangat sedap. Teringin saya nak belajar buat kuh sesedap ini.

.

Beli di Medan Selera Pasar Peladang, Skudai. Kedai hujung sekali.  Boleh nampak lempeng bersusun atas kuali.
.

Lauk Frozen

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar


Di saat anak yang sulung demam, lauk frozen menjadi penyelamat.
.

Paprik ayam menu utama untuk makan tengahari kami. Hanya tambah sayur-sayuran, lauk siap sedia dalam masa yang singkat. Alhamdulillah.
.

Ibu sambung kerja hakiki.
.

WAHM(Working at Home Mom)

Teks : Azne Omar
Foto : Sumber Pinterest



Tahun 2017, bulan September inshaAllah  che bakal berpindah pejabat sepenuhnya di rumah. Mohon doa sahabat-sahabat che yang baik.
.

Amiin.

.

Che Puan Azne(CPA)
Trend WAHM

Sahabat Usahawan

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar
.

Lebatnya hujan di Johor Bahru. Hujan berpanjangan sejak pagi tadi.
.

Ya Allah, turunkanlah hujan yang bermanfaat buat seisi alam. Selamatkan saudara-saudara kami di Kelantan dan kawasan-kawasan yang dilanda banjir dan hujan lebat. Permudahkanlah urusan mereka Ya Allah, jangan KAU sulitkan Ya Allah.
.

Alhamdulillah, meeting berjalan lancar. Che jumpa sahabat lama hari ini. Semakin cantik dan anggun Cikpuan Su.
.

Tahniah untuk Sos Delitaste yang baru mendapat pengiktirafan Halal dari Jakim.
.

Didoakan Delitaste terus maju dan setanding produk antarabangsa. Amiin Ya Rabb.
.

Friday 20 January 2017

Cekodok Keledek

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar





Selain pisang, keledek pun sedap dibuat cekodok. Bayangkan makan keria yang sangat 'rich' rasa keledeknya. Ohoi...sedap ya ampun. Macam itu jugalah dengan cekodok keledek ini.
.

Cekodok saya tak bulat pula pagi ini. Hehehe. Tak apa,janji sedap okay. Jom kita tengok resipinya. Mudah dan ringkas.
.


Cekodok Keledek

Bahan-bahan:


1) 2  1/2 cawan keledek lenyek (kukus atau rebus,toskan hingga kering air & lenyek)

2) 1 cawan tepung gandum (sukatan keledek mesti  lebih banyak drpd tepung, barulah     sedap. Untk cekodok pisang pun sama)

3) gula (ikut selera anda)

4) secubit garam

5) 3/4 cawan air (untuk basah-basahkan adunan shj)



Cara-caranya:

1) Gaul rata semua bahan kering. Tambahkan keledek yang telah dilenyek. Sebatikan. 

2) Tambah air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang boleh dijemput-jemput .
(texturenya basah seperti kentang lenyek/mashed potato kfc tu tau )

3) Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana hingga warnanya menjadi keemasan.



















Teks : Azne Omar


Butang LIKE, COMMENT & SHARE di Facebook


Dalam facebook ada tiga butang penting. LIKE, COMMENT  & SHARE.
.

Butang SHARE adalah yang paling 'power' kerana jika sesuatu yang baik dan bermanfaat dikongsi dan disebarkan, pahala kebaikan juga akan tersebar dan sebaliknya. Apabila butang SHARE ditekan, bermakna ianya penting.
.

Biasanya,ada dua keadaan orang akan tekan butang SHARE.
.

Pertama, untuk berkongsi posting itu dengan orang lain. Mereka akan set bahagian privacy sebagai PUBLIC. Posting tersebut akan tersebar luas tanpa sempadan.
.

Kedua, untuk di 'save'/bookmark, hanya untuk simpanan dan tatapan sendiri.
Selalunya, posting tersebut terlalu panjang dan akan dibaca kemudian. Ada juga disebabkan ia terlalu sensitif untuk disebarkan. Mereka akan set bahagian privacy sebagai ONLY ME.
.

Sebagai penulis, butang SHARE buat kita bersemangat untuk menulis sesuatu yang baik dan bermanfaat.
.

Walaupun tiada langsung butang LIKE ditekan oleh pembaca, butang SHARE memberi ruang dan peluang kepada si penulis untuk berbakti kepada orang lain, dengan izin Allah. Bersyukur.
.

Dapat sesuatu?
.

Che Puan Azne(CPA)
Silakan share jika bermanfaat

Detox Clay Mask oleh Mary Jardin

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar


Jumaat dan Sabtu adalah hari cuti bagi negeri Johor. Sepatutnya, setiap hari Sabtu saya akan manjakan diri dengan scrub seluruh wajah dan badan. Memandangkan agak sibuk semalam, maka hari ini kita ambil sedikit masa pada waktu pagi untuk lakukan aktiviti mewapkan muka dan sekaligus mengenakan detox clay mask.


Tujuannya adalah untuk membuang kotoran pada kulit wajah yang sudah lama terperangkap termasuklah whitehead dan blackhead.


Jom layan gambar.






Mengandungi bahan-bahan terpilih











Kesan Mendetox Kulit 





Ikuti langkah-langkah berikut




















Sukatan 1 sudu kecil sahaja






Saya campur susu segar. Nyaman





Ratakan pada wajah dan tunggu 5-10 minit. Tidak perlu tunggu hingga kering





JURNAL AZNE OMAR

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar


Azne Omar (2016)

Keluarga Kecil Muaz & Azne

Wednesday 18 January 2017

Pantun Pagi


Teks : Azne Omar



Negeri Kedah banyak padi
Terengganu ada batik sutera
Assalamua'laikum,selamat pagi
Didoakan kalian sihat sejahtera

Resipi Bubur Ayam ala Mekdi

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Azne Omar


Bubur Ayam Ala Mekdi


Bahan-bahan:
----------------
1) 1 pot beras dicuci bersih + 7 pot air
2) 4 ketul ayam bahagian isi
3) 1 inci halia
4) 1 sudu besar minyak bawang putih
5) 1 sudu besar serbuk lada hitam
6) 1 sudu kecil serbuk lada putih
7) 1 kiub pati ayam knorr atau 1 sudu kecil serbuk pati ayam knorr
8) garam secukup rasa
9) daun bawang, daun sup, lada merah dan bawang goreng (aksesori)


Cara-cara:
------------
1) Beras dibersihkan dan dimasak bersama 7 pot air. Ayam diletakkan di atas permukaan beras dan dimasak bersama sehingga empuk
2) Tambahkan hirisan halia
3) Ketulan ayam yang sudah empuk dikeluarkan dan diracik menggunakan garfu
4) Separuh daripada isi ayam yang diracik dimasukkan semula ke dalam bubur
5) Setelah beras semakin kembang, bahan-bahan perasa seperti serbuk lada hitam, serbuk lada putih, kiub pati ayam dan garam ditambah. Bubur perlu selalu dikacau supaya tidak berkerak di bahagian bawah periuk
6) Selepas beras kembanv sepenuhnya, tambah minyak bawang putih ,kacau rata dan tutup api.
Bubur sedia untuk dihidang bersama daun bawang, daun sup, potongan lada merah dan bawang goreng






































Menyelerakan


Tuesday 17 January 2017

Resipi Minyak Bawang Putih

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar & Pinterest

Minyak bawang putih.

Sesuai dimakan bersama bubur nasi, mihun sup, kuew tiaw sup, mi suah, sayur bening(sayur masak air)  dan pelbagai lagi.

Selain bertindak sebagai minyak yang menyedapkan makanan, minyak bawang putih juga berfungsi sebagai pembangkit selera.

Konsepnya, minyak zaitun atau minyak masak biasa ditambah dengan 'perasa' dan aroma bawang putih.

Mat saleh banyak gunakan bahan-bahan seperti bawang putih dan daun-daun herba seperti daun basil, oregano, parsley dan banyak lagi sebagai bahan perasa dalam minyak masakan dan 'dipping oil',tetapi cara pembuatan berbeza sedikit. Ia dikenali sebagai 'infused oil'

Resipi minyak bawang putih
-----------------------------------------------
-2 labu bawang putih(cincang halus atau tumbuk)
-minyak zaitun atau minyak masak

Cara-cara :
-----------------
1)cincang halus atau tumbuk bawang putih
2)tumis bawang putih dalam minyak yang sudah panas hingga bertukar warna perang. Gunakan api sederhana untuk elak bawang menjadi hangit
3)tutup api dan alihkan kuali dari dapur untuk elak bawang terus masak akibat haba dari dapur

Minyak ini boleh disimpan didalam botol kaca dan ia tahan lama. Simpan di tempat kering dalam suhu bilik.

Goreng Mihun Tanpa Perlu merendam Mihun Terlebih Dahulu

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar



Biasanya, jika ada tetamu bertandang ke rumah, kita agak buntu untuk menyediakan hidangan apa kepada mereka.


Untuk meraikan tetamu yang membawa rezeki ke dalam rumah, tuan rumah berusaha sedaya-upaya untuk menyantuni tetamu dengan sebaik mungkin.
Hari ini saya ingin berkongsi satu tip hidangan yang cepat dan mudah disediakan iaitu mihun goreng.


Apabila menyediakan mihun goreng, biasa kita lihat mihun yang kering itu akan direndam  agak lama atau direndam dengan air panas terlebih dahulu untuk melembutkannya.
Selepas menumis bumbu(rencah) mihun, terus masukkan kuantiti mihun yang ingin dimasak dan tuangkan air pada paras permukaan sehingga menutupi mihun tersebut. Hanya gunakan air biasa, tidak perlu air panas.
Mudah dan cepat. Air tersebut berfungsi untuk melembutkan mihun yang kering tadi.
Selamat mencuba.
















Pantun Pagi


Teks : Azne Omar

Negeri Kedah Jelapang Padi
Negeri Sabah di Bawah Bayu
Assalamualaikum, selamat pagi
Didoakan kalian ceria selalu

Jeti Langkawi di pekan Kuah
Pekan nat di Alor Janggus
Mohon diberkati dan melimpah ruah
Rezeki deras dan tidak putus putus

Hobi Yang Paling Dicintai Adalah Memasak

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar

Saya mula memasak ketika berumur 10 tahun, iaitu semasa darjah empat lagi. Waktu itu, di rumah kami ada pembantu rumah yang pandai memasak lauk-pauk dan kuih-muih.

Teringat kenangan bikin kuih onde-onde. Pertama kali saya buat sendiri berbekalkan resipi dari Mama. Pembantu rumah hanya mengawasi dari jauh.

Dari menyediakan inti kacang hijau hinggalah menggoreng, saya siapkan kuih kegemaran dengan penuh minat dan kasih sayang.

Berlaku satu insiden yang tidak mungkin saya lupakan ketika itu. Sedang saya bersemangat menggoreng hasil air tangan sendiri untuk dijamu kepada seisi keluarga, tiba-tiba onde-onde meletup.

Minyak panas terkena kaki kanan. Sakitnya tidak melunturkan semangat untuk saya mencuba lagi.

Sunday 15 January 2017

Cara Mencuci Muka dengan Betul

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar



Hai, hari ini saya kongsikan tip tentang cara mencuci muka dengan betul serta jenis urutan yang boleh kita praktikkan setiap hari.
Ada orang menganggap, menyental muka dengan kasar dan kuat akan menghilangkan jerawat, cela dan kotoran pada wajah.
Ini mitos semata-mata ya. Sepatutnya, muka kita diusap dengan lembut dan dicuci dengan penuh kasih sayang.
Paling penting, gunakan bahan yang betul dan cuci pada waktu yang betul.
Semoga perkongsian hari ini memberi manfaat kepada semua. Lain kali kita kongsi lagi tip yang mudah dan praktikal ya.