Friday, 20 January 2017

Cekodok Keledek

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar





Selain pisang, keledek pun sedap dibuat cekodok. Bayangkan makan keria yang sangat 'rich' rasa keledeknya. Ohoi...sedap ya ampun. Macam itu jugalah dengan cekodok keledek ini.
.

Cekodok saya tak bulat pula pagi ini. Hehehe. Tak apa,janji sedap okay. Jom kita tengok resipinya. Mudah dan ringkas.
.


Cekodok Keledek

Bahan-bahan:


1) 2  1/2 cawan keledek lenyek (kukus atau rebus,toskan hingga kering air & lenyek)

2) 1 cawan tepung gandum (sukatan keledek mesti  lebih banyak drpd tepung, barulah     sedap. Untk cekodok pisang pun sama)

3) gula (ikut selera anda)

4) secubit garam

5) 3/4 cawan air (untuk basah-basahkan adunan shj)



Cara-caranya:

1) Gaul rata semua bahan kering. Tambahkan keledek yang telah dilenyek. Sebatikan. 

2) Tambah air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang boleh dijemput-jemput .
(texturenya basah seperti kentang lenyek/mashed potato kfc tu tau )

3) Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana hingga warnanya menjadi keemasan.



















No comments:

Post a Comment