Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar
Selain pisang, keledek pun sedap dibuat cekodok. Bayangkan makan keria yang sangat 'rich' rasa keledeknya. Ohoi...sedap ya ampun. Macam itu jugalah dengan cekodok keledek ini.
.
Cekodok saya tak bulat pula pagi ini. Hehehe. Tak apa,janji sedap okay. Jom kita tengok resipinya. Mudah dan ringkas.
.
Cekodok Keledek
Bahan-bahan:
1) 2 1/2 cawan keledek lenyek (kukus atau rebus,toskan hingga kering air & lenyek)
2) 1 cawan tepung gandum (sukatan keledek mesti lebih banyak drpd tepung, barulah sedap. Untk cekodok pisang pun sama)
3) gula (ikut selera anda)
4) secubit garam
5) 3/4 cawan air (untuk basah-basahkan adunan shj)
Cara-caranya:
1) Gaul rata semua bahan kering. Tambahkan keledek yang telah dilenyek. Sebatikan.
2) Tambah air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang boleh dijemput-jemput .
(texturenya basah seperti kentang lenyek/mashed potato kfc tu tau )
3) Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana hingga warnanya menjadi keemasan.
No comments:
Post a Comment