Wednesday, 18 January 2017

Resipi Bubur Ayam ala Mekdi

Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Azne Omar


Bubur Ayam Ala Mekdi


Bahan-bahan:
----------------
1) 1 pot beras dicuci bersih + 7 pot air
2) 4 ketul ayam bahagian isi
3) 1 inci halia
4) 1 sudu besar minyak bawang putih
5) 1 sudu besar serbuk lada hitam
6) 1 sudu kecil serbuk lada putih
7) 1 kiub pati ayam knorr atau 1 sudu kecil serbuk pati ayam knorr
8) garam secukup rasa
9) daun bawang, daun sup, lada merah dan bawang goreng (aksesori)


Cara-cara:
------------
1) Beras dibersihkan dan dimasak bersama 7 pot air. Ayam diletakkan di atas permukaan beras dan dimasak bersama sehingga empuk
2) Tambahkan hirisan halia
3) Ketulan ayam yang sudah empuk dikeluarkan dan diracik menggunakan garfu
4) Separuh daripada isi ayam yang diracik dimasukkan semula ke dalam bubur
5) Setelah beras semakin kembang, bahan-bahan perasa seperti serbuk lada hitam, serbuk lada putih, kiub pati ayam dan garam ditambah. Bubur perlu selalu dikacau supaya tidak berkerak di bahagian bawah periuk
6) Selepas beras kembanv sepenuhnya, tambah minyak bawang putih ,kacau rata dan tutup api.
Bubur sedia untuk dihidang bersama daun bawang, daun sup, potongan lada merah dan bawang goreng






































Menyelerakan


No comments:

Post a Comment