Teks : Azne Omar
Foto : Koleksi Peribadi Azne Omar & Pinterest
Minyak bawang putih.
Sesuai dimakan bersama bubur nasi, mihun sup, kuew tiaw sup, mi suah, sayur bening(sayur masak air) dan pelbagai lagi.
Selain bertindak sebagai minyak yang menyedapkan makanan, minyak bawang putih juga berfungsi sebagai pembangkit selera.
Konsepnya, minyak zaitun atau minyak masak biasa ditambah dengan 'perasa' dan aroma bawang putih.
Mat saleh banyak gunakan bahan-bahan seperti bawang putih dan daun-daun herba seperti daun basil, oregano, parsley dan banyak lagi sebagai bahan perasa dalam minyak masakan dan 'dipping oil',tetapi cara pembuatan berbeza sedikit. Ia dikenali sebagai 'infused oil'
Resipi minyak bawang putih
-----------------------------------------------
-2 labu bawang putih(cincang halus atau tumbuk)
-minyak zaitun atau minyak masak
Cara-cara :
-----------------
1)cincang halus atau tumbuk bawang putih
2)tumis bawang putih dalam minyak yang sudah panas hingga bertukar warna perang. Gunakan api sederhana untuk elak bawang menjadi hangit
3)tutup api dan alihkan kuali dari dapur untuk elak bawang terus masak akibat haba dari dapur
Minyak ini boleh disimpan didalam botol kaca dan ia tahan lama. Simpan di tempat kering dalam suhu bilik.
No comments:
Post a Comment